In Culemborg starten op 2 mei de werkzaamheden van een bijzonder project van Vrijstad Energie. De energiecoöperatie gaat verticale zonnepanelen in de wei van de familie de Raad van Stal Den Heuvel plaatsen. Een project dat meerdere jaren aan voorbereiding heeft gekost en een prachtig resultaat gaat opleveren.
Aanleiding voor dit project was de verplichting voor agrariërs om voor 2024 alle asbestdaken van schuren te hebben vervangen. Gijs de Raad van Stal Den Heuvel ging op zoek naar manieren en aanbieders en raakte tijdens deze zoektocht met Arjen Schamhart van Vrijstad Energie in gesprek. Er ontstond een klik en een plan om samen voor een optimale oplossing te gaan. Het uitdenken hiervan nam tijd in beslag. Hobbels moesten worden overwonnen, maar ook het enthousiasme en geloof in het project groeide. Nu is het dan eindelijk zover.
Zonne-energie via horizontale én verticale panelen
Alle asbestdaken op zowel de woning als de schuren van familie de Raad worden vervangen door daken met zonnepanelen. Daarnaast worden rechtopstaande panelen geplaatst op een veld. Het is de eerste verticale opstelling in Nederland. Zo blijft goede agrarische grond beschikbaar. Dubbelgebruik van kostbare grond. In Duitsland staan deze opstellingen al wel. De techniek is dus bewezen effectief en ook alle kinderziekten zijn al opgelost.
De combinatie van zonnepanelen op de daken van woning en schuren en de verticale panelen in de wei zorgen voor een meer gespreide opbrengst van energie gedurende de dag. Dit is goed voor het energienet, omdat er dan een stabiele aanvoer van elektriciteit is en niet een piek gedurende enkele uren midden op de dag. Daarbij leveren de verticale panelen meer op dan liggende panelen, omdat ze gedurende meer uren van de dag zon vangen aan allebei de kanten van het paneel.
Win-Win-Win situatie
Gijs en Arjen zijn terecht trots op het project. Asbest kan grote risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Dit wordt nu van alle daken verwijderd. Daarvoor in de plaats komt een duurzame opwek van zonne-energie. Stal Den Heuvel voorziet dadelijk in de eigen stroombehoefte én Vrijstad Energie wekt stroom op voor haar leden. De verwachting is dat de installatie straks 740.000 kWh per jaar opwekt. Dat is evenveel als het gemiddelde verbruik van 200 huishoudens. Leden hebben de kans gekregen om mee te doen aan de broodnodige financiële investering van dit project en ontvangen daar straks ook een rendement van 4 tot 6 % van. Meer dan je met een spaarrekening verdient. Niet gek dus dat alle zoncertificaten voor dit project zijn uitverkocht. Maar dat is nog niet alles.
Essentieel aan dit project is dat de grond dubbel gebruikt wordt. De verticale panelen komen op 8 meter van elkaar te staan, zodat ze niet in elkaars schaduw staan en het groeien van gewassen en grazen van koeien gewoon kan doorgaan. De 8 meter tussenruimte is ook voldoende om alle landbouwvoertuigen er tussendoor te laten rijden. Gijs gaat dus gewoon door met boeren. Althans op een deel van het veld.
Ruimte voor troetelkinderen
Als de panelen staan wordt het veld in tweeën gedeeld. Het ene deel zal gebruikt worden voor reguliere landbouw; koeien en gewassen. Het andere deel wordt speciaal ingericht voor de troetelkinderen van Gijs: patrijzen. Die lopen nu ook in zijn veld. Een halve hectare wordt specifiek ingericht met kruiden en graangewassen, zodat de patrijzen hier een optimaal leefgebied hebben. In dit leefgebied is straks ook ruimte voor patrijzen die nu nog leven op grond die bedoeld is voor nieuwbouwwoningen. Samen met de gemeente wordt bekeken hoe deze patrijzen te verleiden naar het veld van familie de Raad te trekken.
Meer informatie
Half september vindt de feestelijke opening van Zonneproject Den Heuvel plaats. De exacte datum lees je binnenkort op de website van Vrijstad Energie. Hier vind je ook meer informatie over het zonneproject.
Foto: Next2Sun GmbH