Op donderdagavond 28 maart organiseerden de gezamenlijke energiecoöperaties een lezing over kleine windmolens. Een kleine windmolen met bijvoorbeeld 25 meter tip-hoogte wekt de elektriciteit voor 10 huishoudens of een klein bedrijf op.
Uit de presentatie van Wouter Verweij, van Adviesbureau Bosch en van Rijn, bleek dat voor een molen met een as-hoogte van 15 meter, of tip-hoogte van 25 meter de terugverdientijd meer dan 10 jaar is. Daarbij zijn de bedragen voorde aanschaf van kleine windmolens in de afgelopen jaren bijna verdubbeld.
Een kleine windmolen is met name interessant voor landbouwbedrijven waar voldoende vrije ruimte is en meer dan 100 meter afstand tot de buren gewaarborgd is. Een kleine windmolen moet vooral gezien worden als een onderdeel van het gehele energiesysteem, inclusief zonnepanelen en eventueel batterij opslag.
Overweeg je een kleine windmolen?
In de beleidskaders van de gemeenten staat dat plaatsing in het buitengebied en voor eigen gebruik is, dus niet om energie op te wekken voor de omgeving. Controleer vooraf goed bij de gemeente in welke gebieden kleine windmolens toegestaan zijn en wat de beleidskaders zijn. Een omgevingsvergunning is altijd vereist.
- Voor de gemeente West Betuwe vind je de beleidskaders op: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR717254
- Voor de gemeente Buren vind je de beleidskaders op: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR695606
Mocht je aan de slag willen met een kleine windmolen, neem voor vragen gerust contact op met je lokale energiecoöperatie, zij helpen je graag verder.