Het MKB (midden en kleinbedrijf) ondersteunt de ambitieuze klimaatdoelen van het kabinet. Van bakkers en slagers, retailers, garages, bouwbedrijven en de maakbedrijven in o.a. papier, glas, metaal, kunststof, voeding, keramiek en chemie zijn druk bezig met investeringen in de verduurzaming of hebben plannen klaar staan. Omdat zij hun gasverbruik wel willen verlagen, maar niet altijd kunnen door het overbelaste elektriciteitsnet en een gebrek aan andere duurzame alternatieven lijken veel bedrijven klem te komen zitten.
Voornemen kabinet om energiebelasting ondernemers te verhogen
Het kabinet heeft namelijk het voornemen om de energiebelasting op aardgas voor ondernemers te verhogen, met als doel om 1,2 Mt extra CO2-reductie te realiseren. Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich grote zorgen en noemen het een strafheffing voor ondernemers. Volgens hen gaat deze situatie binnenlands tot ongelijkheid tussen ondernemers met eenzelfde business leiden. Gelijke ondernemers die op zelfde markt opereren, waarbij sommige ondernemers kunnen overschakelen en anderen niet. En het knelt opvallend vaak bij ondernemers in de regio die daardoor op achterstand raken, aldus VNO-NCW.
In Rivierenland kent regiomanager van VNO-NCW Tjerry Verhoeven talloze voorbeelden van bedrijven die al hebben geïnvesteerd of nog willen investeren in duurzame oplossingen, maar nu vast zitten. ‘De aantallen zonnepanelen die al gelegd zijn en niet aangesloten zijn, zijn er veel te veel. Zonde want dat zijn investeringen in groene energie, waar we nu geen profijt van hebben als regio’.
Voor de grotere verbruikers van energie is overschakelen op elektriciteit vaak niet mogelijk doordat ze aan de max van het contract zitten. ‘Even een batterij aanschaffen, is een enorme investering’ geeft Tjerry aan. ‘En dat betekent ook op andere vlakken niet kunnen investeren. Zware keuzes als je ook vol wilt investeren in je medewerkers’. Oplossingen liggen onder andere in decentrale netwerken en cable pooling. ‘Hiervoor hebben we juist de samenwerking in de RES nodig’.
Bespreking klimaatplannen in 2e Kamer
Het kabinet bereidt een wetswijziging voor. Deze wordt in november in behandeling genomen door de 2e kamer. Over de inhoud wordt de komende tijd gedebatteerd.