Acht ondernemingen uit regio Rivierenland gaan aan de slag om binnen een intensief programma te werken aan het versneld op de markt brengen of verder laten groeien van hun duurzame innovatie of onderneming. Uit alle aanmeldingen die bij de Innovatieversneller zijn binnengekomen, werden zij tijdens een kick off week gekozen als meest kansrijke initiatieven.
De geselecteerde ondernemingen gaan de komende maanden aan de slag onder begeleiding van verschillende coaches om hun bedrijf naar een volgende fase te brengen. RES FruitDelta Rivierenland wil hiermee de ontwikkeling van duurzame innovaties van burgercoöperaties, MKB en familiebedrijven ondersteunen en daarmee de doelstellingen en uitvoering van de regionale energiestrategie (RES) versnellen.
Annemieke Spit, RES Fruitdelta Rivierenland: “Het wordt steeds urgenter om de energietransitie te versnellen. Hierbij is het belangrijk dat ook de burgercoöperaties, MKB en familiebedrijven uit de regio goed kunnen aanhaken. Want alleen met deze innovaties kunnen we onze doelen om een gezonde en duurzame regio te worden en CO2 te reduceren, behalen. Dat we nu met de Innovatieversneller hierbij ondersteuning kunnen bieden, is dan ook goed nieuws in deze tijden van transitie.”
Innovatieversneller Rivierenland
De Innovatieversneller Rivierenland is een versnellingsprogramma voor bedrijven en organisaties met duurzame ambities, waar het product of dienst nog in ontwikkeling is. Door middel van workshops en onder begeleiding van coaches en experts wordt er gefocust op marktvalidatie en het zoeken naar de juiste ‘problem-solution fit’. De eerste acht ondernemingen gaan nu met dit enkele maanden durende programma aan de slag.
Werk jij met jouw burgercoöperatie, MKB en familiebedrijf ook aan duurzame innovaties en ben je benieuwd of het versnellingsprogramma ook wat voor jou kan betekenen? Bekijk dan de website, geef je op voor de volgende ronde of doe mee aan een van de overige activiteiten.
De ondernemingen die in 2022 aan de Innovatieversneller Rivierenland meedoen zijn:
Coöperatie Energie Samen Rivierenland wil alle huishoudens in Rivierenland ondersteunen bij de energietransitie en het betaalbaar houden van energie in de regio. Dit doen ze door een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen met bestaande organisaties zoals de gemeentes, de woningbouwcorporaties, het Energieloket Rivierenland, de Energiebank Rivierenland en veel uitvoeringsorganisaties in het sociaal domein. Samen werken we aan een duurzaam en zelfvoorzienend Rivierenland.
Bij Elliz in Company werken mensen aan bijzondere producten en aan zichzelf. In de werkplaatsen van textiel en techniek, worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot mensen met mogelijkheden, met als uiteindelijke doel een duurzame plek in de maatschappij én kwalitatief hoogwaardige duurzame producten gemaakt van verkregen textiel.
E*regie – Energiecoöperatie Midden Betuwe werkt aan een lokaal decentraal energienetwerk, met lokaal duurzaam opgewekte energie, waarbij het gebied niet afhankelijk is van anderen en het regionale energienetwerk niet wordt belast (netcongestie). Met behulp van data, kunstmatige intelligentie en virtuele simulaties kan inzicht, controle en regie aan de burgers en de bedrijven over lokaal duurzaam geproduceerde energie worden gegeven. Hierdoor wordt de energietransitie versneld en kan netcongestie worden voorkomen.
Het Groene Huis in Zaltbommel is de eerste plek in de Bommelerwaard waar ondernemers met een duurzame state of mind een thuisbasis hebben. Duurzaam ondernemen vraagt verandering van mindset. Het Groene Huis stimuleert daarin. De missie is om deze centraal gelegen plek te laten uitgroeien tot een broedplaats voor innovatie. Een platform voor ondernemers, starters en studenten waar de vele duurzame en circulaire initiatieven in de regio elkaar vinden en nieuwe ontstaan. Op weg naar een duurzaam, regionaal ecosysteem.
Ondernemers Coöperatie Tiel (OCT) wil samen met de aangesloten bedrijven een eigen energienetwerk creëren om stabiele energieprijzen en een reductie van CO2 te realiseren. Met een eigen energienetwerk maakt Tiel grote stappen naar CO2 vrije industrieterreinen en biedt het haar ondernemers de mogelijkheid om echt groene energie te gebruiken om hun producten te produceren. Als vervolg op het zon op dak project, willen ze nu stimuleren dat er eigen energienetwerken ontstaan zodat bedrijven zelfstandig hun stroom opwekken, gebruiken en delen.
The Blue World ontwikkelt duurzame schepen. Duurzaamheid gaat binnen The Blue World over het complete proces van ontwikkelen tot en met het recyclen van schepen. Het verminderen van het energiegebruik, de toepassing van duurzame energie, of het vermijden van afval het team van The Blue World ziet toe op het duurzaamheid beleid in elke fase.
Bij Van Aalsburg BV staat duurzaamheid centraal vanuit de kern. Ze hebben een eigen wilgenkwekerij die 3300 ton CO2 per jaar opvangt, ze zijn zelfvoorzienend in hun energie en hebben een energiehub laten bouwen om energie op de werklocatie op te wekken. Materieel en werkbussen rijden op HVO (blauwe diesel) en er komt steeds meer elektrisch materieel. Daarnaast wordt onderzocht of er met de overcapaciteit waterstof opgewekt kan worden. Op dit moment is Van Aalsburg bezig om legakkers en zinkstukken van 100% milieuvriendelijke materialen te produceren.
De Vriflex is een universele afval scheider. Ontworpen om het scheiden van afval bij de bron, snel, simpel en doeltreffend te maken. Met de Vriflex maak je vakken in afvalbakken. Strikt genomen is er geen nieuwe afvalbak nodig om te beginnen met afval scheiden. Het scheelt ruimte en geld. Afval scheiden een hedendaags thema dat in de praktijk nogal een opgave blijkt te zijn. Door de toepassing van de Vriflex op een afvalbak wordt het afval scheiden bij de bron simpel, snel en doeltreffend. Schonere afvalstromen, minder restafval met direct zichtbaar resultaat.