Het is belangrijk dat jongeren meepraten over de energie van de toekomst. Dat is het idee achter JongRES Nederland. Deze jonge, zelfstandige organisatie is een initiatief van de jonge Klimaatbeweging en Klimaat & Energiekoepel (Kek) en stond afgelopen jaar maar liefst op plek 48 in de Duurzame top 100 van Nederland. JongRES wil ambassadeurs en afdelingen in elk van de 30 RES Regio’s die Nederland rijk is. Sinds begin dit jaar zijn ook twee Rivierenlandse jongeren actief om een volwaardige afdeling in Rivierenland op poten te krijgen.
Vanuit hotspot Wamel proberen Rowin Israel (23) en Zidier Adams (22) jongeren uit alle andere kernen en gemeenten enthousiast en actief te krijgen. Rowin: “Bij JongRES is het niet noodzakelijk om een achtergrond in milieu of energie te hebben. Interesse is veel belangrijker. De dingen die je kunt doen binnen JongRES zijn ook heel divers. De energietransitie is wel het vaste thema. En hoe wij als jongeren onze positieve stem kunnen laten horen in onze gemeenten.”
Veel goede redenen om actief te worden
Rowin studeerde milieukunde en werd tijdens zijn stage door een collega op JongRES geattendeerd. “Ik weet veel van het onderwerp én ik vind het belangrijk om iets te betekenen voor mijn eigen regio. Nu kan ik een bijdrage leveren via vrijwilligerswerk en het staat nog goed op mijn cv ook.” Zidier en Rowin kennen elkaar al van kinds af aan. Zidier: ”Ik heb facility management gestudeerd, maar Rowin wist van mijn minor in circulaire economie. Ik wil me graag verdiepen in de energietransitie en vind transities in het algemeen een interessant proces om over te leren. Ik wil graag met mensen van mijn eigen leeftijd praten over het onderwerp. Via JongRES bouw ik een netwerk op en werk ik aan mijn cv. En ik vind ook echt dat mijn generatie inspraak mag hebben. Bedrijven zien verduurzamen nog steeds als een kostenpost. Terwijl ik denk dat het juist kansen biedt. Ik wil daar een expert in worden en bedrijven bij deze omslag in denken gaan helpen. Daarom wil ik in september nog de opleiding circulaire economie aan de HAN in Nijmegen gaan doen. Rowin overweegt deze studie ook, dus wie weet komen we elkaar daar ook weer tegen.”
Met elkaar in contact komen
JongRES Rivierenland zit nu nog echt in de opstartfase. De jonge mannen proberen andere jongeren betrokken te krijgen via sociale media en directe benadering. Rowin: “We gaan contact leggen met jongerenorganisaties en jongerenraden om te kijken hoe we met elkaar kunnen optrekken. Vanuit JongRES krijgen we ook trainingen in community building bijvoorbeeld om ons te helpen een solide afdeling te worden.” Zidier: “Maar we zijn nog echt zoekende. Jongeren hoeven niet te wachten totdat wij ze gevonden hebben. Ze mogen ook contact met ons opnemen via: rivierenland@jongresnederland.nl