Via ‘serious gaming’ naar een slim elektriciteitsnetwerk

Door tijdens een workshop op een virtuele kaart te schuiven met wind- en zonneparken, verkenden raadsleden in onze RES-regio FruitDelta Rivierenland de impact van duurzame opwek op het elektriciteitsnet. ‘Serious gaming’ maakt de energietransitie tastbaar en inzichtelijk.

 

screenshot serious game

Bij het plannen van wind- en zonneparken is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van het elektriciteitsnet. Hoe richt je dat zo efficiënt mogelijk in? Die vraag stond centraal tijdens de workshop ‘Slim elektriciteitsnetwerk’ die RES FruitDelta Rivierenland op 16 november 2020 organiseerde voor raadsleden en andere betrokkenen uit de regio.

“Wij hebben vanaf het begin raadsleden zo goed mogelijk betrokken bij onze RES”, vertelt procesmanager Annemieke Spit. “Zij besluiten immers, net als Statenleden en algemeen bestuursleden van het waterschap, over de RES 1.0. We hebben sinds 2018 vijf regionale bijeenkomsten georganiseerd speciaal voor volksvertegenwoordigers. We spraken daarin vooral over het RES-proces, maar we merkten dat er behoefte ontstond aan meer verdieping. Daarom organiseren we nu drie inhoudelijke workshops. De eerste over elektriciteit, daarna nog een over warmte en een over financiële aspecten van duurzame opwek.”

Meerwaarde serious game

Annemieke ziet zeker de meerwaarde van het gebruik van serious gaming om inzicht te bieden in keuzes voor duurzame opwek. “Er waren ruim 50 aanmeldingen voor deze workshop”, zegt zij. “Dat is behoorlijk veel, want raadsleden hebben volle agenda’s. De deelnemers waren positief na afloop, ze vonden het leerzaam en nuttig. En ik hoorde recent in een discussie ineens de netcapaciteit en de keuze voor een combinatie van wind en zon langskomen. De boodschap uit de workshop is dus goed geland en brengt het gesprek over het net in onze regio verder. Ik kan andere regio’s het werken op deze manier zeker aanbevelen. Het kost wat tijd in de voorbereiding, maar het levert veel op. In Rivierenland zijn wij er enthousiast over. We gaan in onze volgende workshop, over warmte, weer met een serious game werken.”

Meer weten?

Lees het hele interview met procesmanager Annemieke Spit en directeur Machiel Bakx van Generation.Energy op regionale-energiestrategie.nl >

 

Deel dit bericht: